• Ana Sayfa
  • »
  • HİPERTANSİYON VE BESLENME TEDAVİSİ..

HİPERTANSİYON VE BESLENME TEDAVİSİ..

Kan basıncının normal değerlerden yüksek olması hipertansiyon olarak tanımlanır.
Gelişmiş ülkelerde yetişkin nüfusun yaklaşık beşte biri hipertansiyonludur.  Yaş ilerledikçe hipertansiyon görülme sıklığı artmaktadır. Hipertansiyon;  felç, böbrek hastalıkları, koroner kalp hastalığı için önemli risk faktörüdür. 
Dünya Sağlık Örgütüne göre;
Sistolik/Diastolik kan basıncının 140/90 mmHg altında olması normal olarak kabul edilmektedir. Bu değerlerin üstü hipertansiyonun varlığını göstermektedir. 
Kan basıncı belirli besin ögelerinin alımı ile doğrudan etkilenir. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır. Beslenmeye ek olarak bazı ilaçların kullanımı (steroidler, antidepresanlar vb.) da kan basıncını yükseltebilmektedir. 
Tedavisinde ise;
Vücut ağırlığı mutlaka istenen düzeye ya da sınırlara getirilmelidir.
Ailede hipertansiyon varlığı söz konusu ise Beden Kütle İndeksi (BKİ) normal aralıklarda olmalıdır.
Alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır. 
Besin ögelerinden dengeli bir diyet ve hareketli bir yaşam tarzı ile hipertansiyon kontrol altına alınabilir. 
Günlük sodyum alımı 1.5-2.5 g (4-6 g tuz) olmalıdır. Bu da yaklaşık 1 tatlı kaşığı tuza eşdeğerdir. 
Sodyum içeriği yüksek besinler azaltılmalı ya da tüketilmemelidir. 
Örneğin; salamura zeytin, tuzlu tereyağ, hazır çorba, bulyon, dereotu, kuzu eti, sığır eti sodyum içeriği yüksek besinlerdir.Potasyum içeriği yüksek besinleri diyete eklemek kan basıncına olumlu yönde katkı sağlayabilmektedir. Kronik böbrek yetmezliği, diyabet vb. varlığında potasyum kısıtlaması gerekiyorsa bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Maydanoz, dereotu, kekik, soğan, limon suyu potasyumdan zengindir. 
Sebze ve meyve tüketimine yer verilmeli ve sofrada yeşil soğan, maydanoz gibi yeşillikler bulundurulmalıdır.
Tereyağ, sade yağ, iç yağ, katı margarin kullanılmamalıdır.
Zeytinyağ ve bitkisel yağlar yemek ve salata yapımında kullanılmalıdır. 
Haftada en az 2 kez balık tüketimi kan basıncının normal düzeylerde tutulmasında yardımcıdır. 
Şeker içeriği yüksek (pasta,dondurma, meyve suları, şerbetli tatlılar) yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Salam,sosis, jambon gibi işlenmiş  ürünler kısıtlanmalıdır. 
Konserve besinler, yemeğe hazır olan et ve fast-food tarzı besinlerden kaçınılmalıdır. 

TEL: 0532 133 63 29
MAİL:diyetisyenmelisa@gmail.com
İNSTAGRAM: dyt.melisayapicioglu 
Konum: Sarılar Mahallesi. Hastane (şelale) Caddesi. No:2 Daire:7
  • PAYLAŞ
  • İzlenme : 506